Bundttårta

En festlig kaka för vilken födelsedag eller firande som helst! Denna sockerkakan är enkel och söt, toppad med en ljuvlig glasyr och massor med strössel.

Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 50 minuter 16-24 portioner

Ingredienser:
7 dl vetemjöl
1 tesked salt
½ tesked bikarbonat
2.5 dl rumstempererat smör
7 dl strösocker
8 ägg
2 teskedar vaniljextrakt
3.5 dl naturell yoghurt

Glasyr:
 2.5 dl florsocker (siktat)
1 matsked rumstempererat smör
1 tesked vanilj eller mandelextrakt
2-3 matskedar mjölk
Strössel

Gör såhär:
Obs: Ingredienserna ovan passar en standard Bundt form, för att göra den lilla sockerkakan att placera ovanpå, halvera detta recept för att fylla en hälften så liten form och baka denna i 35-40 minuter i 175 grader.

Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra formen, var noga med alla detaljer i formen. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan. I en annan skål, blanda ihop socker, smör och ägg. Addera extrakt, vetemjöl-smeten och yoghurt. Blanda tills allt är slätt. Häll i smeten i formen och skaka försiktigt så alla luftbubblor kommer upp till ytan. Baka i ugnen ca 45-55 minuter, testa gärna med en teststicka så kakan är klar. Låt den vila ca 10 minuter innan du försiktigt tar ut den ur formen. Gör likadant med den lilla kakan men halvera receptet och låt denna stå inne i ca 35-40 minuter.

Glasyr:
Blanda ihop socker och smör. Lägg till extrakt och häll i mjölken lite åt taget tills du fått en bra konsistens på glasyren. Blanda tills allt är slätt och fint.

Montering av kakorna:
Låt kakorna svalna helt innan du placerar den lilla ovanpå den stora. Häll sedan glasyren över tårtan så att det rinner ner på sidorna. Avsluta med att hälla önskat strössel på toppen.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *