Glutenfri Pasta

En god glutenfri pasta borde vara en självklarhet! Här kommer ett recept på en hemgjord pasta som enkelt görs i en pastamaskin från Marcato!

Ca 600 gram, 4–6 portioner

Ingredienser
150 g rårismjöl
60 g majsstärkelse
35 g majsmjöl
15 g xantangummi
1 nypa salt
2 msk extra jungfruolja
1–2 msk vatten
4 stora ägg á ca 60 g

Gör såhär:

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ihop olja, ägg och vatten för sig. Häll snabbt ner de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad och tillsätt sedan äggblandningen medan matberedaren är igång (tveka inte när du häller, det måste gå ganska fort så att det inte blir klumpar). Kör degen i matberedaren till en slät deg. Skär degen i sex bitar, tryck försiktigt ut varje del med fingertopparna och kavla till en rektangel. Om degen känns fuktig mjölar du in den med rismjöl.

Börja med att rulla degen genom den bredaste valsen på pastamaskinen. Upprepa en gång. Ställ in maskinen på nästa steg och rulla igenom degen igen. Upprepa en gång och fortsätt sedan att rulla degen så tunt det går genom maskinen. Glutenfri pasta är inte lika elastisk som konventionell pasta, så undvik att använda den smalaste inställningen. När du har en tunn pasta (ca 1–2 mm tjock) kör du pastan genom den pastavals du vill att den ska ha: tagliatelle (breda band) eller spagetti. Lägg den färdiga pastan på en mjölad yta och täck med en fuktig handduk för att undvika att pastan torkar ut.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och lägg i den färska pastan. Låt koka i ca 3 minuter, eller tills pastan är al dente.

Den glutenfria pastan kavlas i en Atlas 150 från Marcato.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *