Lyxigt och enkelt! Hemgjord pasta går inte att jämföra med köpt och är dessutom inte svårt att göra. Här kommer ett enkelt recept som är anpassat för Marcato’s pastamaskiner.
4 portioner
Ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
Några droppar vatten
Gör såhär:
1. Vispa ihop ägg och äggvitor med saltet.
2. Häll upp mjölet bänken och gör ett hål i mitten där du tillsätter äggblandningen.
3. Blanda snabbt ihop allt med fingrarna tills allt blir en degklump och tillsätt olivoljan. Fukta degen med lite vatten om det behövs för att samla ihop torrt mjöl.
4. Knåda ihop degen i ca 15 minuter på bänken. Den ska bli jämn och kännas elastisk och smidig. Om degen känns kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl.
5. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
6. Delen sen degen i 2 delar och platta ut på bänken. Täck över ena degbiten med en fuktig kökshandduk så den inte torkar ut. Den andra degbiten plattar du ut i handen innan du börjar köra den i pastamaskinen.
7. Kör i en pastamaskin från Marcato till önskad storlek och form.
8. Koka sedan i saltet vatten i någon minut tills pastan känns lagom al dente och servera med valfri sås eller tillbehör.
Tips – Använd inte en för liten kastrull till pastan, koka i rikligt med vatten.
Pastan är gjord i en Atlas 150 Pastamaskin från Marcato.