Hasselnöt- och Espressoloaf

En mjuk kaka med smak av hasselnöt blir mycket gott tillsammans med en espressoglaze. Receptet är anpassat för Nordic Ware’s Loaf-formar.

Ingredienser
1,25 dl smör
1,75 dl socker
2 stora ägg
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
1,25 dl hasselnötslikör (Frangelico)

Glaze:
4 msk smör
4 msk socker
2 tsk espressopulver
2 tsk hasselnötslikör (Frangelico)
1 msk vatten

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen noggrant.
Vispa smöret tills det blir fluffig, tillsätt då socker lite i omgångar och sedan ett ägg i taget till smeten blir krämig. Blanda alla torra ingredienser och sikta över smeten. Blanda under tiden som du tillsätter likören. Häll smeten i formen och baka i mitten på ugnen i ca 40 minuter. Använd baksticka för att se om kakan är klar. Låt kakan i vila i formen i 10 minuter och börja med glazen.


Glazen gör du under tiden kakan är vilar i formen, kakan ska vara varm när den glaseras. Smält smöret i en kastrull, häll i sockret och rör tills med börjar koka. Sockret ska smälta i smöret och efter det tillsätter du likör och espressopulver. Låt sjuda i 3 minuter och ta sedan bort från värmen. Lägg ut plastfolie på en bänken som kommer kunna täcka hela kakan. Vänd kakan på plasten och gör små hål i den med en tandpetare. Ta hjälp av en bakpensel och pensla på glazen på hela kakan tills det tar slut. Vira in kakan i plasten, lägg i kylskåp och låt dra under natten.

Kakan på bilden är gjord i en Classic Fluted Loaf Pan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *