Den perfekta julkakan! Bakalite.se glöggkaka med seg chokladkola och hackad mandel är ett självklart val av fika i juletider. Receptet är framtaget till en Bundt-form från Nordic Ware
Bakalite.se har tagit fram receptet och tagit de fina bilderna. Kika in på http://www.bakalite.se/ eller på @bakalite.se på Instagram för att se fler härliga recept.
Ingrediens
Glöggkaka
2 st ägg
2 dl socker
1 dl mörkt muscovadosocker
200 g smör
1½ dl mjölk
2 tsk kanel
2 tsk kakao
1 tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
½ tsk ingefära
½ tsk citronpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Chokladkolaglasyr:
1 dl socker
½ dl grädde
½ dl sirap
1 msk kakao
15 g smör
Smör och mjöl till formen.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa formen. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och blanda med mjölken och tillsätt äggvispet. Rör samman kryddor, mjöl och bakpulver och vispa snabbt ihop till en slät smet.
Grädda i ca 30-35 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna något i formen innan du vänder upp kakan.
Hacka mandeln. Blanda alla ingredienser, utom mandeln, till glasyren i en kastrull, koka upp och låt sjuda tills kolan tjocknat, ca 10 minuter. Häll glasyren över kakan och strö över nötter.
Kakan är gjord i en Brillance Bundt Pan från Nordic Ware.