Ett italiensk recept på lasagne som hela familjen kommer älska, framtaget av Adele Fiori. Receptet är perfekt för Heirols ugnsform med induktionsplatta.
6-8 personer
Ingredienser
12 st lasagneplattor
Köttfärssåsen:
350 g köttfärs
3-4 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
800 gr krossade tomater
3 dl vatten
0,5 tärning grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
2 tsk socker
1 tsk muskot
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 kruka basilika
50 gr parmesan
300 gr mozzarella
Bechamelsås:
50 gr smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 tsk muskot
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3 msk parmesan
Gör såhär:
Köttfärsås
Börja med att hacka löken och vitlöken. Skala moroten och dela den i 4 delar. Bryn köttfärs, lök och morot i olivolja.
Tillsätt tomatkross, vatten, grönsaksbuljong och krydda med svartpeppar, muskot, basilika och socker.
Låt såsen puttra i 45-60 minuter på en låg temperatur. Ta sen ut moroten och smaka av med salt.
Bechamelsås
Smält smör i en kastrull och blanda i mjölet till det får en jämn textur.
Tillsätt mjölk samtidigt som du vispar och värm sakta såsen tills den är tjock. Var noggrann med at vispa hela tiden, det fastnar lätt in botten annars.
Krydda med salt, svartpeppar, muskot och parmesan.
Lasagne
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj lasagneformen med smör och lägg lite köttfärssås i botten.
Lägg lasagneplattor över köttfärssåsen så att de täcker hela formen. Varva sedan köttfärssås och bechamelsås på plattorna och lägg även på lite av parmesanen och mozzarellan innan du tar ett nytt lager av plattor.
Lägg på ett nytt lager av köttfärssås, bechamelsås och ost på toppen.
Lägg på ett tredje lager lasagneplattor och lägg på det sista av såserna och toppa med riklig mängd ost.
Sätt i mitten på ugnen i 40 minuter. Ta ut och låt lasagnen svalna och sätta sig innan servering.
Lasagnen är gjord i en Ugnsform med Induktionsplatta från Heirol.